Narodne revolucije 60/a, Banatsko Novo Selo coronabns@gmail.com
Vodič za kupovinu opreme za zalivanje

Vodič za kupovinu opreme za zalivanje

Održavanje bašte zelenom i cvetnom tokom vrućih letnjih meseci može izgledati nemoguće, ali uz odgovarajuću opremu za zalivanje, posao možete obaviti uz malo truda i za kratko vreme. Vrsta opreme za zalivanje koja vam je potrebna na kraju će se svesti na veličinu vaše bašte.

Kanta za zalivanje

Treba da  bude lako zbog nošenja, pa se pobrinite da je drška udobna čak i ako nosite baštenske rukavice. Ako planirate da je koristite za zalivanje visećih korpi, možda ćete želeti da potražite onu sa bočnom drškom i manjim kapacitetom koju je lakše podići.

Izaberite onu sa različitim ružama (perforiranom glavom izliva) za različite poslove. Za rutinsko zalivanje biće vam potrebna ruža sa većim rupama, ali koristite finu kada zalivate seme ili mlade, nežne biljke.


Creva   za  baštu


Pogledajte debljinu baštenskog creva - što više slojeva ima to će biti otporniji na habanje i duže će trajati.
Razmislite o nabavci koluta za crevo postavljenog na zid ili samostojećih kolica za crevo sa točkovima i ručkama koji olakšavaju kretanje po bašti. Oni će osigurati da se cevovod uredno pospremi kada ga završite.
Kompletan komplet cevovoda dolazi sa svime što vam je potrebno za početak, od creva i koluta do priključnih adaptera i izbora mlaznica. Imamo nekoliko početnih kompleta velike vrednosti koji će vas pokrenuti pre nego što to shvatite.


Prskalice


Prskalice su dostupne u tri različite varijante - oscilirajuće, rotirajuće i šiljaste:

Oscilirajuće prskalice pomeraju zaobljenu šipku za prskanje s jedne na drugu stranu, lagano zalivajući u pravougaonom obliku.
Rotirajući prskalice prskaju vodu u kružnom obliku i često se isporučuju sa podesivim uzorcima prskanja.
Spike prskalice su gurnute u zemlju i stoga su idealne ako je vaša bašta na neravnom ili kosom terenu.


Automatski sistem za zalivanje


Ako imate veliku baštu, automatski sistem je savršeno rešenje. Koriste mrežu malih cevčica kako bi vodu nosili direktno iz slavine ili opuha do mesta gde je potrebno, svedući rasipanje vode na minimum, a vaše biljke i cveće izgledaju odlično tokom cele godine. Možete čak i pomoću tajmera osigurati da se vaša bašta redovno zalijeva, a da ne morate podizati ruku.

Ovi automatski sistemi su takođe dostupni sa različitim mlaznicama, što ih čini savršenim za razne poslove - podesive kapaljke kapaju vodu u nivou korena, dok će mikro mlaznice poslati fini sprej kroz lišće. Mini prskalice su jednostavno manja verzija prskalica za travnjak, dok su misteri odlični za upotrebu u plastenicima.