Narodne revolucije 60/a, Banatsko Novo Selo coronabns@gmail.com
Sve što treba da znate o baštenskom crevu

Sve što treba da znate o baštenskom crevu

Sa svim dostupnim različitim vrstama baštenskih creva teško je znati koje cćete dobiti. Naučite prednosti i nedostatke svakog od njih i nekoliko saveta za održavanje ovog osnovnog alata u odličnoj formi.

Pronađite odgovarajucće baštensko crevo


To je tako jednostavan komad vrtne opreme: cev za rasipanje vode. Ali ništa više ne izaziva pogoršanje! Baštensko crevo koje se uvija, curi, kruto je i necće se odmotati ili je teško vucći, može biti zaista frustrirajucće. Tokom godina koristio sam stotine creva napravljenih od najrazličitijih materijala - vinila, gume, plastike, pa čak i metala - svi oni imaju svoje prednosti i nedostatke. Dakle, pogledajte sve različite vrste baštenskih creva u nastavku i pogledajte moje tajne pronalaženja onog s kojim cćete biti zadovoljni i kako se brinuti o vrtnom crevu tako da traje godinama.


Šta treba tražiti u vrtnom crevu


Možete dobiti jeftina creva sa aluminijumskim, metalnim ili plastičnim spojnicama, ali mesing je najtrajniji. Nabavite vrstu spojnice sa osmougaonim oblikom kako biste pomocću klešta mogli olabaviti vezu ako je potrebno.


Saveti za baštenska creva


Ako predugo ostavite aluminijumsku spojnicu povezanu sa mesinganom slavinom, hemijska reakcija nazvana „galvanska korozija“ može spojiti dva metala i to crevo nikada necćete skinuti sa slavine. Izbegnite problem odvajanjem creva nakon svake upotrebe ili upotrebom plastične spojnice između dva metala. I dobro vodite računa o krajevima creva - nemojte ih ispuštati na beton i udubiti niti niti ih ostavljati na prilazu gde bi mogli da ih pregaze!


Ocena pucanja


Proverite da li je na ambalaži ocena pritiska pucanja iznad 350 PSI. Što je vecća, to je manja verovatnocća da cće crevo procuriti ako neko pređe preko njega dok je puno.


Pomocćnici za creva


Pomocću brzih konektora promenite vodonepropusne cevi i prskalice i pričvrstite crevo na slavinu. Uštede vreme i habanje spojnica sa navojem. Potražite baštenska creva sa ogrlicama na svakom kraju kako biste ojačali ove zone podložne vuci i pregibanju. U spojnicama koristite gumene podloške. Traju duže od plastike. Uvek proverite da li podloška nije loše oblikovana ili napukla - često je to razlog što dolazi do curenja ili labave veze. Kolut za crevo je odličan način da svoje crevo odložite na način koji izbegava prevrtanje. Ili potražite nešto ukrasnije poput navlake za crevo na fotografiji ispod.


Kako se brinuti o baštenskom crevu


Da biste izbegli pregibanje baštenskog creva, ne trznite na kraju da biste ga ispravili. Umesto toga, vratite se do pregiba i rasklopite ga tako da ne postavite pregib ili puknete crevo. Iz istog razloga, nemojte preklopiti crevo da biste zaustavili protok vode - isključite vodu na izvoru ili zatvaračem. Zavijte crevo posle svake upotrebe da bude uredno. Vecća zavojnica (prečnika 2 do 3 stope) ostavlja crevo opuštenije i manje je verovatno da cće se saviti prilikom odmotavanja.

Da biste spremili baštensko crevo za sezonu, izlijte iz njega vodu nakon zatvaranja slavine. Na ovaj način unutra nema vode koja bi se mogla proširiti i puknuti na hladnim zimskim temperaturama. Obesite svoje baštensko crevo na široku, zaobljenu vešalicu ili kolut da biste sprečili pregibe. Nikada nemojte koristiti samo ekser ili jednu tanku kuku, jer cće to dovesti do nabora creva. Ako ste se umorili od potrebe da rukujete crevom u garažu, ovaj prikladni uređaj je sve-u-jednom ključ i odlagalište.