Narodne revolucije 60/a, Banatsko Novo Selo coronabns@gmail.com
Rastegljivo crevo

Rastegljivo crevo

Postoji mnogo verzija rastegljivog creva - obično gumene cevi obložene izdržljivom, rastezljivom tkaninom. Lagano je i lako je za čuvanje - svih 30 metara creva i stane u  kantu. Ako mrzite namotavanje creva kada završite sa upotrebom, svidecće vam se rastegljivo crevo - ono se u osnovi samo od sebe uklanja!

Postoji mnogo verzija rastegljivog creva - obično gumene cevi obložene izdržljivom, rastezljivom tkaninom. Lagano je i lako je za čuvanje - svih 30 metara creva i stane u  kantu. Ako mrzite namotavanje creva kada završite sa upotrebom, svidecće vam se rastegljivo crevo - ono se u osnovi samo od sebe uklanja.


Tipovi rastegljivog creva


Možda ste čuli negativne komentare o tome da rastegljiva creva pucaju pod pritiskom. Koristim svoje vecć nekoliko sezona i mislim da je ključno nabaviti skuplju verziju sa mesinganim spojnicama i pažljivo je koristiti: Polako uključite vodu kako ne bi došlo do naleta pritiska vode prilikom punjenja, nemojte koristiti zatvorene ispusne ventile na kojima se u crevu stvara pritisak vode (puštam svoja da rade sve vreme dok ga koristim), ispraznite svu vodu kada završite, nemojte ih vezati i čuvajte ih izvan toplote, sunca i temperatura smrzavanja, drugim rečima posle svake upotrebe vratite ih u šupu ili neku prosotiju kako ne bi bila napolju.


Kako funkcioniše rastegljivo crevo?

  • Rasteže se 3 puta duže kada je pritisak vode uključen
  • Vraća se u prvobitnu dužinu kada je pritisak isključen
  • Težina 5 puta manja od tradicionalnog baštenskog creva
  • Samo se isprazni kada nije u upotrebi
  • Nikada se ne zapetljava, ne uvijaja ili prevrće
  • Lako se čuva na vrlo malim mestima.


Koji su nedostaci rastegljivog creva?


Na osnovu povratnih informacija kupaca širom sveta, jasno je da je rastegljivo baštensko crevo bilo hit, ali da su istovremeno imali i nekih problema. Bilo je mnogo incidenata kada je crevo ili puklo ili procurilo ili se u nekim prilikama nije proširilo kako bi trebalo. Zbog ovih problema kupci polako gube samopouzdanje. Međutim, na osnovu našeg istraživanja, ovi problemi su posledica tri faktora:

1. Loš kvalitet materijala koji koriste proizvođači

2. Korisnička uputstva se ne poštuju

3. Tehnologija

Gotovo sva rastegljiva creva na tržištu koriste TPC ili lateks unutrašnju cev. Problem TPC materijala je taj što on jednostavno nije dovoljno jak i obično pukne nakon nekoliko dana. Lateks, jednoslojni, dvostruki ili trostruki sloj, malo su jači od TPC-a, ali lateks kada se koristi sa mesinganim konektorima izaziva hemijsku reakciju u cevi koja uzrokuje toksične hemikalije što rezultira pucanjem ili curenjem creva. Ponekad zvuk rafala i njegov pritisak mogu biti opasni.