Narodne revolucije 60/a, Banatsko Novo Selo coronabns@gmail.com
Obavezna literatura: Priče iz šupe za alat

Obavezna literatura: Priče iz šupe za alat

Odeljak o crevima otkriva da je rana gumena verzija napravljena po uzoru na način na koji je proizvedena testenina. Ipak, gumeno crevo nije zamenilo ranije ručno ušiveno kožno crevo tako brzo kao što možete zamisliti, jer je guma bila sklona pucanju i cepanju. Čak i sada, autor savetuje da su creva idealno smeštena ravno, pored kreveta. Ako morate da namotate crevo, kao što vecćina nas radi, opustite ga.

Baš kao što dobre ograde čine dobre komšije, tradicionalna britanska živa ograda (u kojoj su grane prisiljene da rastu horizontalno) može imati isti efekat. A za pravilno postavljanje žive ograde, ispostavilo se, potrebna je udica. Tek kada smo pročitali nedavno objavljenu priču Kraljevskog hortikulturnog društva Tales from the Tool Shed, autora Billa Lavsa, shvatili smo: Ova malo poznata alatka za obrezivanje je upravo ono što nam treba. Čitajte dalje da biste saznali više o alatima za koje niste mislili da vam trebaju – do sada.


Podnaslovljen „Istorija i upotreba pedeset baštenskih alata“, ovaj uredan tom nije ograničen na dešavanja unutar hale za alate, vecć proširuje svoj obim na cvetnu baštu, baštu, travnjak i vocćnjak.


Odeljak o crevima otkriva da je rana gumena verzija napravljena po uzoru na način na koji je proizvedena testenina. Ipak, gumeno crevo nije zamenilo ranije ručno ušiveno kožno crevo tako brzo kao što možete zamisliti, jer je guma bila sklona pucanju i cepanju. Čak i sada, autor savetuje da su baštenska creva idealno smeštena ravno, pored kreveta. Ako morate da namotate crevo, kao što vecćina nas radi, opustite ga.


Višenamenski nož je uvek koristan u bašti, za oštrenje kočicća, sečenje rafije i berbu proizvoda. Neki se zaklinju u svoj klasični švajcarski nož , dok drugi više vole Opinel vrtni sklopivi nož . Kako autor napominje, nož je jedno oruđe u kojem se izbor umnožio tokom prošlog veka.


Sito za zemlju je ostatak iz vremena kada je sav kompost bio domacći; baštovani su koristili sito za prosijavanje fine ilovače za setvu semena i saksije. Mešanje sopstvenog je ponovo postalo popularnije i niko nije poboljšao ovo klasično kružno sito, dizajnirano pre hiljadama godina. (Za više informacija o sitima, pogledajte Baštenske zagonetke: Šta je okruglo i prosijavanje?)

„Svaka kultura ima svoj stil baštenske korpe“, piše Bill Lavs. Saseks ima svoj trug, napravljen od traka kestena; Katalonija njeni nosioci pletene esparto trave. Hrastova korpa za smecće sa drškom od lešnika, prikazana ovde, potiče iz engleskog Lake Districta. Njegovo široko, plitko dno idealno je za držanje žetve iz bašte.

Tokom kratkog obilaska topiarija, saznajemo da japanska umetnost rezidbe oblaka utiče na nas više od jednog veka. I rečeno nam je kako se makaze za ovce mogu tretirati bolje od zarđalih koje su ovde prikazane: „Redovno čistite sečiva žičanom vunom, a zatim obrišite nauljenom krpom.“


Fascinantno je koliko je alata u ovoj knjizi ostalo nepromenjeno godinama – od neophodnih do odbačenih do ponovo cenjenih. Takav je slučaj sa jutom, biljnom vlaknom koja se može upredati u kanap, pretvoriti u hesen za vrecću i utkati u potplate espadrila. Plastične kanape su dovele do kraja eru „barona od jute“, ali skromni dobavljači, kao što je Nutscene, u Škotskoj, dobro prolaze u poređenju sa proizvodima kao što je Natural Jute Tvine String (cene se krecću od 8 do 10 funti).


Odeljak Priča iz skladišta alata posvecćen je šeširima i rukavicama kao osnovnom kompletu. U danima kada su svi nosili šešire, baštovanska kapa vam je govorila da je njegov status nizak, dok je glavnog baštovana prepoznavao njegov kuglaš. Iako su šeširi sada opcioni, ne bi trebalo da budu. Da bi sunce zaklonilo lice, vrat i uši, Lavs preporučuje šešir sa obodom od 3 inča. U idealnom slučaju, unutrašnjost oboda cće biti tamna da bi apsorbovala reflektovanu UV svetlost.