Narodne revolucije 60/a, Banatsko Novo Selo coronabns@gmail.com
Navodnjavanje kap po kap

Navodnjavanje kap po kap

Navodnjavanje kap po kap (kap po kap, mikro ili lokalizovano) koristi biljkama i usevima tako što vodu polako dovode do korena, štedecći tako vodu i đubrivo. Kako globalna nestašica vode postaje sve kritičnija, navodnjavanje kap po kap čini se kao idealno rešenje. Međutim, daleko od toga da je to novi trend, koncept postoji vekovima otkako su kineski poljoprivrednici počeli da kontrolišu protok vode pomocću neglaziranih posuda postavljenih u blizini drvecća.

Šta je navodnjavanje kap po kap?


Navodnjavanje kap po kap (kap po kap, mikro ili lokalizovano) koristi biljkama i usevima tako što vodu polako dovode do korena, štedecći tako vodu i đubrivo. Kako globalna nestašica vode postaje sve kritičnija, navodnjavanje kap po kap čini se kao idealno rešenje. Međutim, daleko od toga da je to novi trend, koncept postoji vekovima otkako su kineski poljoprivrednici počeli da kontrolišu protok vode pomocću neglaziranih posuda postavljenih u blizini drvecća. Voda bi, nakon povremenog punjenja lonaca, polako prodirala kroz glinene zidove, dovodecći vodu do korena drveta. Ovih dana? Osnovni sistem navodnjavanja kap po kap uključuje mrežu cevi sa emiterima za ravnomerno ispuštanje vode kroz mrežu.

Ventil kontroliše protok vode u sistem, koji se može podesiti za automatsko ili ručno upravljanje.

Zaštita od povratnog toka osigurava da nema povratnog protoka i sprečava zagađenu vodu da uđe u dovod čiste vode.

Regulator pritiska održava stabilnu brzinu protoka vode u sistem kapanja, a filter uklanja talog i ostatke koji mogu začepiti sistem za navodnjavanje.

Ispravljači i priključci za cev pričvršcćuju cev za kapanje na ostatak sistema. (Cev za kapanje je polietilenska cev koja nosi vodu; emiteri ispuštaju vodu iz cevi za kapanje, a krajnji poklopci se koriste za zatvaranje kraja cevi za kapanje da voda ne bi isticala.) Porozna creva za natapanje koja cure vodu duž njih cela dužina se može koristiti umesto emitora.

Jednostavno, zar ne?


Zašto je navodnjavanje kap po kap dobro za životnu sredinu?


Navodnjavanje kap po kap je efikasno. Isporučuje vodu direktno u zonu korena biljke, pa se manje vode gubi isparavanjem ili oticanjem, što ima dodatnu prednost smanjenja erozije. Ovo je posebno dobro za malčirana područja, jer voda može upiti malč, a da ga ne opere.

Studije pokazuju da „dobro dizajnirani sistemi kapanja koriste najmanje 30 do 50 posto manje vode od drugih metoda poput prskalica“.


Zašto je navodnjavanje kap po kap dobro za biljke?


Navodnjavanje kap po kap isporučuje vodu konstantnom brzinom. Kada biljke dobiju svu potrebnu vodu, njihov rast ne sprečava stres vode (koji se javlja kada nema dovoljno vode za izvlačenje iz tla). Sretno hranjene biljke, poput dece, brže rastu (poput korova, usudimo li se recći?) I mnogo su produktivnije. Dodatni bonus je što čak i ako navodnjavanje kap po kap podstiče biljke na rast, sistem obeshrabruje korov. Buducći da je protok vode usmeren na korenje vaših biljaka, površina tla ostaje suva i manje je verovatno da cće klijati seme korova.

Šta je to za baštovana?


Sa početnim troškovima vremena i troškova za planiranje i postavljanje, baštovan koji investira u sistem navodnjavanja kap po kap imacće sigurnost da se bašta efikasno zaliva uz minimalne troškove napora i troškova.


Koliko košta instaliranje navodnjavanja kap po kap?


Troškovi instaliranja sistema za navodnjavanje kap po kap u proseku su od 280 do 550 RSD po kvadratnom metru, u zavisnosti od troškova rada u vašem regionu.

Troškove rada možete eliminisati tako što cćete ih sami instalirati.Kako da instaliram sistem za navodnjavanje kap po kap?


Za „uradi sam“ najbolji savet je da započnu jednostavno i malo. Postoje mnoge kompanije koje prodaju komplete za navodnjavanje za određene tipove vrtova, uključujucći baštenske krevete, palube i pojedinačne biljke. Kako se vaše samopouzdanje povecćava, jednostavan sistem navodnjavanja kap po kap se može proširiti i dodati po potrebi. Ovaj skup sveobuhvatnih i pristupačnih video zapisa o „kako da“ na Dripvorks-u inspirisao me je da instaliram sistem za navodnjavanje kap po kap u našem londonskom vrtu.