Narodne revolucije 60/a, Banatsko Novo Selo coronabns@gmail.com
Tuševi na otvorenom

Tuševi na otvorenom

Potrebna vam je čvrsta, ravna površina koja može da izdrži vodu i pešački saobraćaj. Dobra mesta uključuju palube (čak i palubu na gornjem nivou, ako voda može da se ocedi), travnjake, kamene terase, kamene staze i šljunkovite prilaze.

Kako funkcionišu tuševi na otvorenom?


Zahtevi za prostor nisu toliko restriktivni kao što sam prvo pretpostavio. Evo šta treba uzeti u obzir:


Potrebna vam je čvrsta, ravna površina koja može da izdrži vodu i pešački saobraćaj. Dobra mesta uključuju palube (čak i palubu na gornjem nivou, ako voda može da se ocedi), travnjake, kamene terase, kamene staze i šljunkovite prilaze.

Razmislite o tome kako nameravate da koristite svoj spoljašnji tuš. Za čišćenje pasa i blatnjavih stopala? Da se isperete nakon dana na plaži? Ili ste dovoljno srećni što živite u toploj klimi gde se možda svakodnevno tuširate napolju? Postavite tuš za udobnost.

Privatnost je ključna. Mislim da bi moja gornja paluba bila odlično mesto (zbog pogodnosti, pogleda i sunčeve svetlosti), ali moje komšije se možda neće složiti.

Sunčano područje je najbolje, kako za dobrobit korisnika, tako i za sprečavanje buđi i truleži.

Konačno, lokacija mora biti dostupna vodovodu (pogledajte dole za detalje).


Kako dodati vodovod za spoljne tuševe?

Spoljni tuševi mogu biti opremljeni baštenskim crevom ili fiksnim cevima. Evo tri opcije, od jednostavnih do složenijih. Obavezno proverite kod svog izvoÄ‘ača ili nadležnog organa o dozvolama i zahtevima za oticanje sive vode.


Vodovod od creva za hladnu vodu: Najlakše podešavanje uključuje pokretanje jednostavnog baštenskog creva izmeÄ‘u slavine i tuša. Da, to znači samo hladne tuševe. Ali to je možda sve što vam treba ako se tuširate samo u vrelim letnjim mesecima ili za ispiranje pasa ili pešÄanih stopala.


Spoljne slavine za toplu i hladnu vodu: možete da uključite dovod tople vode u vašem domu za tuširanje na otvorenom. Najlakši način je da vodoinstalater ugradi slavinu za toplu vodu pored vaše postojeće (i samo hladne vode) baštenske slavine. Tada možete lako i brzo pričvrstiti dva creva na spoljnu opremu. Obavezno koristite creva za teške uslove rada. Za veću izdržljivost, razmotrite creva mašine za pranje veša od nerÄ‘ajućeg čelika. Instalacija je laka sa ovom opcijom i jeftinija je od stalnih vodovodnih linija. TakoÄ‘e izbegava smrznute cevi zimi, jer možete samo da odvojite creva i odložite ih.Fiksne vodovodne cevi: Priključivanje na stalne vodovodne linije u vašem domu je još jedna opcija. Cevi se mogu voditi na maloj udaljenosti uz stranu kuće kako bi se pričvrstile na tuš koji je montiran na sporedni kolosek. Vodovod se takoÄ‘e može postaviti za snabdevanje vodom tuša koji je udaljen od kuće preko cevi koje izlaze iz kuće i koje su zakopane pod zemljom. Iako su zakopani trajni vodovi estetski prijatniji od creva, oni su podložni smrzavanju i pucanju u hladnim klimama i moraju se isušiti zimi.


Kako se odvode spoljni tuševi?Spoljnim tuševima generalno nisu potrebni složeni sistemi za odvodnjavanje, posebno ako je tuš instaliran na udaljenosti od kuće, ili ako zemljište usmerava vodu dalje od konstrukcije. Evo nekih uobičajenih rešenja za odvodnjavanje. (Kakva god da je vaša situacija, preporučujemo da se konsultujete sa profesionalcem o drenaži.)


Direktno odvodnjavanje bašte: Najčešći, najlakši i ekološki prihvatljiv način odvodnje je da dozvolite da siva voda uÄ‘e direktno u vašu baštu. Hoće li ovo raditi za vašu lokaciju za tuširanje? Ako je tlo prilično porozno, onda je odgovor da, sve dok se tuš ne koristi prečesto i nije blizu temelja vaše kuće. Možete testirati koliko brzo će voda prodreti u tlo potencijalnog mesta za tuširanje tako što ćete baciti veliku kantu vode i odrediti koliko je vremena potrebno da nestane. Ako voda ostane na površini pet ili više minuta, možda ćete želeti da razmotrite suvi bunar ili francuski odvod.


Francuski odvod ili suvi bunar: Ako će vaš tuš biti na fasadi vaše kuće ili u blizini, morate držati vodu dalje od temelja. Upoznajte svoj postojeći perimetarski sistem odvodnje da biste odlučili kako najbolje integrisati odvodnju tuša. Ako imate perimetarske francuske odvodne cevi, uverite se da je vaš tuš postavljen tako da iskoristi prednosti postojećeg sistema za odvodnjavanje. Alternativno, možete postaviti jednostavan suvi bunar (poput francuskog odvoda bez cevi) tako što ćete iskopati duboku jamu i napuniti je šljunkom kako biste vodu polako distribuirali u okolno tlo.


Da li je vanjskim tuševima potrebna baza za tuširanje?


Da, za udobnost i stabilnost osobe koja se tušira. Podloga treba da bude vodootporan materijal koji je stabilan za stajanje i propustan za drenažu. To može biti postojeća površina, kao što je paluba ili kamena terasa. Ili, ako je vanjski tuš instaliran na lokaciji sa klizavom ili neugodnom površinom kao što je šljunak, možete postaviti malu podlogu na površinu.


Kako napraviti ogradu za vanjski tuš?


Ovo je pitanje postavljanja i privatnosti. Koliko želiš da ogoliš? Kućišta mogu biti u rasponu od jednostavne zavese za tuširanje do drvene tezge sa vratima na šarke. Kućište mora omogućiti cirkulaciju vazduha kako bi se brzo sušilo (da bi se sprečila buÄ‘ i trulež). Uzmite u obzir i pejzaž: da li imate živu ogradu ili drvored koji bi mogao da zakloni tuš?


Kako mogu da napravim spoljni tuš ... ili mi treba vodoinstalater?


Ovo zavisi od složenosti projekta. Ako pokušavate da smanjite troškove, možete kupiti jednostavan tuš koji se napaja pomoću pvc creva i možete da krenete. Ako želite nešto trajnije i zgodni ste sa ključem, pogledajte uputstvo za Sunset o tome kako napraviti tuš na otvorenom. Za komplikovana podešavanja preporučujemo angažovanje stručnjaka. Pored vodovoda, možda ćete morati da promenite sporedni kolosek, napravite ogradu ili dodate površinu na kojoj ćete stajati. Ako vaši projekti zahtevaju bilo šta ili sve ovo, možda će vam trebati izvoÄ‘ač, a ne vodoinstalater. Nekoliko kompanija, uključujući Manufactum, Tectona i Coro, nude vanjske tuševe spremne za crijevo.